Liittyykö työhösi kielteisiä kokemuksia?
Etkö ole tyytyväinen vallitsevaan tilanteeseen työpaikallasi?
Oletko kuormittunut ja uupunut?
Kuluuko työaikasi toisarvoisten asioiden pyörittelyyn, kun suunta on hukassa?
Haasteita työyhteisön henkilökemioissa?
Työnohjauksesta on monenlaisia mielikuvia. Hiljattain kuulin seuraavan keskustelun.
Henkilö kertoi kaverilleen, että heidän työpaikallaan alkaa työnohjaus ja että osa porukasta on innoissaan. Hänen ystävänsä kummasteli, että työnohjaus? Tehän olette kaikki jo vanhoja konkareita. Mitä hyötyä tuosta nyt on?
Keskustelun aloittaja jatkoi, että ei hänkään oikein tiedä, mitä työnohjauksessa tapahtuu, mutta että kyse ei ole työhön opastamisesta. Hän sanoi asian liittyvän jotenkin siihen, että opittaisiin käsittelemään asioita hyvässä hengessä eikä syyllistettäisi. Kiireessä kun tulee välillä sanottua turhan suoraan ja se kiristää työilmapiiriä. Tarkoituksena on lisätä myös työhyvinvointia, mikä on ihana asia.
Kummallakin heistä oli jonkinlainen mielikuva työnohjauksesta. Tutustutaanpa työnohjaukseen tarkemmin.
Mitä työnohjaus on?
Suomenkielinen sana työnohjaus on hieman harhaanjohtava. Kyse ei ole työhön opastamisesta tai perehdyttämisestä. Työnohjaus on suomennettu englannin kielisestä sanasta supervision. Englannin kielessä käytetään myös termejä counselling ja work-counselling.
Työnohjauksella saadaan uutta näkökulmaa ja oivalluksia haasteelliseksi koettujen työssä ilmenneiden asioiden käsittelyyn sekä puretaan työssä syntynyttä tunnekuormaa. Esihenkilöiden työnohjauksessa voidaan käsitellä myös ihmisten johtamiseen liittyviä kysymyksiä ja esim. tunneälyä. Työnohjaus auttaa näkemään uusia mahdollisuuksia ja ohjaa kohti unelmien työyhteisöä, jossa on ilo työskennellä..
Työnohjaus perustuu luottamukseen ja aitoon vuorovaikutukseen työnohjaajan ja ohjattavien välillä. Työnohjauksessa voi olla omana itsenään pelkäämättä esim. kasvojensa menettämistä tai arvostelun kohteeksi joutumista. Työnohjauksessa käsiteltävät asiat ovat täysin luottamuksellisia.
Mitä tapaamisissa tehdään?
Työnohjaustapaamisten sisältö riippuu työnohjaukselle asetetuista tavoitteista. Keskeinen työskentelytapa on dialogi, jolloin keskustellaan ohjattavien kokemuksista ja käsityksistä sekä myös peloista ja muista tunteista.
Dialogi auttaa jäsentämään kokemuksia ja lisää yhteisöllisyyden tunnetta, mikä parantaa työhön sitoutumista ja motivoi. Myös psykologinen turvallisuus työssä paranee ja mm. luovuus ja tuottavuus paranevat. Työyhteisö ja siinä työskentelevät henkilöt tuntevat voivansa hyvin.
Tästä asioiden ja kokemusten jakamisesta ja yhdessä käsittelemisestä opitaan uusia suhtautumistapoja asioihin ja itseen sekä toisiin. Jännitteet työyhteisössä tai yksittäisen ohjattavan mielessä menettävät merkityksensä. Työyhteisön psykologinen turvallisuus paranee ja työntekijät viihtyvät omassa työssään entistä paremmin.
Työnohjauksella on merkitystä henkilökohtaisen ammatillisen ja persoonallisen kasvun kehittäjänä sekä työyhteisölle merkityksellisen uuden tiedon tuottajana, joka tukee uusien oivallusten syntymistä ja edesauttaa työhyvinvointia.
Kuinka usein tavataan?
Yleensä työnohjaaja tapaa ohjattavansa (yksilön tai ryhmän) joko kasvokkain tai etätapaamisessa kolmen - neljän viikon välein. Tapaaminen kestää 1 - 2 tuntia kerrallaan.
Työnohjauksessa on ohjattavalla /ohjattavilla aktiivinen rooli, sillä osanottajat prosessoivat uutta informaatiota aikaisempien tietojensa ja kokemuksiensa pohjalta.
Työnohjaajan rooli on edistää prosessin kulkua tavoitteiden suunnassa. Hän auttaa esim. ohjattaviaan ymmärtämään heidän tapaansa hahmottaa maailmaa ja auttaa häntä/heitä suhtautumaan uudella tavalla ympäristöstä tuleviin ärsykkeisiin ja itseensä.
Työnohjaajan koulutus
Valtaosa Suomessa toimivista työnohjaajista kuuluvat Suomen työnohjaajat ry:hyn. He ovat suorittaneet n. 2 vuotta kestävän työnohjaajakoulutuksen ammatillisen tutkintonsa lisäksi. Itselläni on kasvatustieteiden maisterin ja psykologian kandidaatin tutkinnot Helsingin Yliopistosta. Sen lisäksi olen suorittanut 80 opintopisteen Työnohjaaja ja työyhteisöjen -kehittäjä koulutuksen. Lisäksi minulla on kognitiivisen lyhytterapian erityispätevyys.
Tutustu työnohjaukseen veloituksetta
Itse pidän tärkeänä vetämissäni työnohjauksissa, että asioita lähdetään ratkaisemaan voimavarakeskeisesti eli mietitään, mikä on hyvin ja miten kehittämistä kaipaavia asioita kannattaa lähestyä. Ongelmat paisuvat helposti, jos lähdetään liikkeelle ongelmakeskeisesti ja upotaan "suohon". Myönteisen kautta asioiden lähestyminen tuottaa useimmiten parhaimman lopputuloksen.
Haluaisitko sinä /työyhteisösi tutustua työnohjaukseen veloituksetta? Ole yhteydessä puhelimitse (040 161 8895 tai jaana@iloelaa.fi), niin varataan sinulle/teille sopiva aika. Voit myös jättää viestillä soittopyynnön.
PS. Miltä tuntuisi tuntea suurta iloa siitä, että saa toimia omassa ammatissaan, mistä aikaisemmin niin suuresti nautti? Siis ihan niinkuin silloin ennen? Työnilo! Olisiko se mahdollista?
PSS. Jos et tällä hetkellä pysty nauttimaan työstäsi syystä tai toisesta, käytä tarjoukseni maksuttomasta työnohjauksesta hyväksesi. Ohjaus toteutetaan helposti etäohjauksena ja voit osallistua vaikka omalta kotisohvaltasi. Varaa aikasi (45 min) puh. 040 161 8895 tai jaana@iloelaa.fi. Voit myös jättää soittopyynnön viestillä.
Mitä työnohjaus antaa minulle ja/tai työyhteisölleni?
Tutustu työnohjauksen hyötyihin juuri sinulle maksutta (45 min) - varaa etäohjaus tästä
Ole hyvä ja jätä yhteystietosi, niin otan sinuun yhteyttä ajan sopimiseksi.
Ota yhteyttä
StressiKlinikka Ilo Elää
Fahlanderin puistokuja, Venetsia-talo, 00180 Helsinki